10 ting å gjøre når du er pjusk

Du må ikke kjede deg selv om kroppen hangler. 

Tekst og foto: Bjørnar Eidsmo

Å padle kano på et stille vann er en rolig aktivitet som krever lite av kroppen.

Om status er høy feber og at du ser dobbelt er det så klart best å ta det rolig hjemme. Kjør på med masse søvn. Drikk mineralvann for å rense kroppen. Sug råmelkstabeletter for å lindre sår hals. Lag te med ingefær, sitron, hvitløk og honning og håp at det hjelper. 

La oss si du er i fase 2. Feberen er borte. Du er lei tv-skjermen og har nok overskudd til at du har lyst å finne på noe. Her følger noen tips som kan gjennomføres med lav puls og snufsete nese. 

I pjuskefase 1 er det best å ta det helt rolig. I fase 2 derimot åpner det seg muligheter for litt av hvert.

1. Dra til sjøen og ta med en god bok

Å være ved sjøen og høre bølgene slå er alltid fint. Er du en tøffing kan du jo dyppe tærne i vannet. 

Dersom du bor et sted der det ikke er sjø kan du oppsøke et annet sted i naturen der du ser langt, eller med vann. Det kan være på et høydedrag, og ved en innsjø. Lyden av rennende vann fra bekker og elver gjør også godt for sjelen.

På Ingiærstrand langs Bunnefjorden i Oslo er det fredelig utenfor badesesongen.

2. Gå en tur

Frisk luft gjør alltid godt. Å utforske nabolaget er en god start. Legg gjerne igjen mobilen hjemme. Går du sakte, lytter og ser etter noe uvanlig vil du oppdage spennende detaljer overalt. Om du ønsker å ta bilder har du kanskje også et fotokamera liggende?

Bragernesåsen i Drammen er full av stier. Kanskje møter du noen ville dyr også.

Hvor er nærmeste huske fra der du bor? Her snakker vi lavterskel aktivitet med trivselfaktor.

3. Finn igjen en tegneseriefavoritt

Tegneserier er lettleste når du er syk. Var du en av dem som leste Donald i oppveksten? Om det er en historie fra Andeby du gjerne skulle funnet igjen er et tips å dra til kjelleren på Tronsmo bokhandel i Oslo. De har den nok. Bare spør. Biblioteker har også gamle skatter på lur.

Klassikeren om Atlantis' hemmelighet fant jeg igjen hos Tronsmo bokhandel.

4. Dra på biltur

Har du bil åpnes det mange muligheter. Det kan du også leie. Hvorfor ikke dra til et sted du aldri har vært? Google Maps viser vei.

En dag jeg var pjusk gikk jeg for denne løsningen. En kikk på kartet minnet meg på at nordøst for Lillestrøm mot Sverige var jeg lite kjent. Hvordan er det egentlig på Finnskogen? 

Underveis stopper jeg for å sjekke kartet. Da ser jeg at bygget ved siden av meg er Eidskog sanitetshus. En kollega er fra Eidskog, så jeg sender han et bilde. Han forstår naturlig nok ikke hva jeg gjør der. Jeg forstår det knapt selv. Neste gang jeg ser han i lunsjen kan han fortelle at han feiret sin bestemors 95-årsdag i akkurat det bygget helga før jeg var der. Her har jeg tydeligvis gått glipp av mye moro.

Hva gjør jeg her egentlig?

Vært i Jammerdal før? Ikke jeg heller.

Du trenger ikke reise via Strømstad for å havne i Sverige. Riksvei 202 tar deg også dit. Vær forberedt på øde steder om du forviller deg langs den.

Langs veien er det mange skilt. Noen er mer spennende enn andre. Slik som de som peker til attraksjoner. Hvorfor ikke følge et skilt og se hva som skjer?

"Urskog Fort 3 km" står det på et skilt langs en vei jeg aldri har kjørt på før. Navnet lokker meg til å svinge av. Etter å ha kjørt forbi kornåkre, gjennom et gårdstun og inn i en skog dukker fortet opp. Informasjonstavlen forteller at grensefortet ble bygget i 1901. Det ble revet allerede i 1905. Grunnen var at fortet ble et forhandlingskort da Norge skulle frigis fra Sverige. Fortet er gravet frem igjen de siste årene.

Urskog Fort.

5. Besøk en kunstutstilling

Bak en låvedør på Kongsvinger festning kan du plutselig finne en kunstutstilling signert Marianne Auli. Det gjorde i hvert fall jeg.

Kongsvinger festning.

Kanskje det hjelper litt med noen glade klovner når du er sjuk? Maleri: Marianne Auli.

Maleri: Marianne Auli.

6. Gi deg selv et fotooppdrag

Her er det mange muligheter. Du kan lage en historie, eller finne deg et sted med noen interessante motiver. En fotojournalist får gjerne oppdrag om å ta tre typer bilder. Ett bilde som gir oversikt over miljøet, ett som er noe tettere på, og ett som er et detaljbilde. Hva slags historier kan du lage?

7. Lån en kano eller kajakk

Å padle på rolig vann er lite anstrengende og kan fint kombineres med tett nese. Det finnes mange steder som låner eller leier ut kajakk og kano. Kanskje du kjenner noen som har en kano du kan bruke?

Ved dette vannet var det tomt for folk, og kanoer som ingen brukte. Det ble en tur til denne lille øya. Den største mauren jeg har sett holdt til her.

8. Unn deg vafler eller kanelboller

Hos Hønse-Lovisas Hus langs Akerselva i Oslo finner du gode vafler. Ser du forresten at en person har med seg noe rart? Hva er historien bak at han har med seg dette midt på sommeren tro?

Vafler og kaneboller lyser opp dagen når du er pjusk, og alle andre dager. Om du ikke er i slag til å lage dette selv kan du dra til en kafé, et bakeri, eller en markastue. Da gjelder det å velge et sted som er gode på slike fristelser. Pulverbøtter som grunnlag for vaffelrøre er sjelden en suksess. Hvor nær deg finnes den beste vaffelen, og de beste kanelbollene?


9. Dra ut på skattejakt og stolpejakt

Om du ikke har prøvd Geocaching før er tiden inne nå. Med appen lastet ned på mobilen kan du søke etter millioner av skjulte "skatter" over hele verden. Det er helt sikkert noen nær der du er nå. Eventyret starter i Appstore eller Google Play.

Et annet alternativ er Stolpejakten. Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Dette finnes over hele Norge. Stolpebesøk kan registreres på papir, nettsiden eller via appen vår.

10. Lag mat med mye næring

En varm grønnsakssuppe gjør godt i kroppen. Kutt opp masse grønnsaker og sleng i de som trenger å koke lengst først. Litt vossakorv eller salt kjøtt smaker godt til.


PS. Husk å kle deg smart

Ull regulerer temperaturen godt når du skal ut med en kropp som hangler. Hva har vi glemt nå? Jo, det beste når du er pjusk er vel å le. Om du ikke er en vandrende smittebombe kan du jo få med deg en morsom venn, kjæreste eller barn som du kan le sammen med.

Afterfebertur med mye ull og spontan kanopadling.

3 kjappe om hvordan du unngår å bli pjusk

Fortsatt frisk? Disse rådene kan du nok, men de kan være lett å glemme i hverdagen. Moren min er sykepleier og minnet meg stadig om dette i oppveksten. 

  1. Unngå at andre hoster på deg.

  2. Vask hendene.

  3. Ikke drikk av andres flasker.

Så hva gjorde jeg feil denne gang da artikkelen ble til? Punkt 1. Det kan være vanskelig å unngå avstand til andre som er syke på bussen. De siste årene har korona minnet oss på rådene jeg fikk av mamma som barn. Folk har blitt flinkere til å holde seg hjemme i pjuskefase 1 også.

God bedring og god pjusketur!


Les mer fra Sidespor.no

Blefjell: Ta et sidespor og se hva som skjer

Turtips i Romsdal: Den blågrønne elva i Langfjelldalen

Forrige
Forrige

Tåsentiern - løpet som sender oss ut i en episk splitt

Neste
Neste

KRSUltra: Løpet som forsøker å knekke meg